Tjebbe

TJEBBE

Onze Tjebbe heet voluit Forest of Happiness, Bauke-Tjebbe. Hij is geboren op zondag 16 maart 2014 om 19.10 uur te Doorn. Hij werd als 3e pup geboren in een nestje van 4 pups, het Bonnie nestje, en hij woog  240 gr. Tjebbe heeft 1 broertje, Remco en 2 zussen, Bonnie en Bella. Toen we hem op de webcam voor het eerst zagen, konden we onze ogen niet van hem afhouden. Dàt pupje zou onze Tjebbe worden, dat voelden we .. Wij hadden tweede keus, dus afwachten maar. We konden ons geluk niet op toen de baasjes van Tjebbe’s broertje voor het andere reutje kozen. Het heeft allemaal zo moeten zijn.

Tjebbe was in het nest al een heel bijzonder en ondernemend hondje, en dat is hij nog steeds…  Zijn broertje en zussen sliepen bij elkaar op het vetbed, Tjebbe lag op de krant. Waar de andere pups  bij mama Cinta in de buurt bleven ging Tjebbe op onderzoek uit en waagde het naar de andere kant van de kamer. Ook bleek hij een bijzonder gevoelig hondje te zijn, met name voor harde geluiden en stemmen en veel drukte. Hij trekt zich dan lekker terug op zijn eigen plekje in de bench.

Tjebbe is ook wel een eigenzinnig hondje.  Hij heeft veel behoefte aan rust en zijn eigen “persoonlijke ruimte”.  Tjebbe is geen uitgesproken knuffelhond. We merken wel dat hij steeds aanhankelijker wordt naar ons. Zo laat hij zich steeds meer aanhalen, blijft wat langer bij je met begroeting en wil tegenwoordig ook wel even bij ons liggen. Maar nog steeds bij voorkeur op zijn momenten en zolang als hij het wil.

Hij is net als de meeste kooikers alert en waaks en naar anderen/vreemden toe wat afwachtend; toch past hij zich heel gemakkelijk aan. Hij zoekt uiteindelijk rustig zijn plek als bezoek eenmaal binnen is en laat zich ook rustig aaien door kleine kinderen. Ook is hij heel gemakkelijk in onbekendere situaties, in een restaurant of een hotelovernachting, of tijdens lange autoritten. Hij vind het allemaal prima. Zo heeft hij al diverse weekendjes en vakanties met ons doorgebracht. Aan de Noord Hollandse kust, op Ameland, in Midden en Zuid Frankrijk en zelfs in Engeland.

 

Tjebbe  is binnenshuis graag in je buurt en is dan rustig en relaxed.  Buitenshuis is hij heel blij en actief. Hij houd van rennen en met zijn balletje spelen. Hij kan ook heerlijk rond snuffelen, maar blijft alert op zijn omgeving. Hij is erg baasgericht en gefocust op ons, echter als hij een spoor ruikt dan ziet en hoort hij ons even niet…  Verder geniet hij enorm van strand, zee en bos. Hij kan zwemmen als de beste, als je eerst maar zijn favoriete balletje in het water gooit.

Toen Tjebbe 10 weken was hebben we met hem de puppycursus gevolgd. Daarna hebben we de EG (elementaire gehoorzaamheid) en VEG (voortgezette elementaire gehoorzaamheid) cursussen gedaan. Momenteel doen we met hem geen training of sport, maar willen dat in de toekomst wel weer gaan doen. We hebben het met ons werk zo geregeld dat er bijna altijd iemand thuis is. Gemiddeld eenmaal per week gaat Tjebbe een hele dag naar de dagopvang  waar hij heerlijk met andere hondjes kan spelen in de buitenrennen. We proberen geregeld met hem naar bos of losloopgebied te gaan om te wandelen, of gaat hij mee op de fiets. We kiezen onze vakanties zò uit dat Tjebbe met ons mee kan en nemen Tjebbe overal mee naar toe waar hij maar welkom is. 

Onze Tjebbe is een typische kooiker met alle bijbehorende karakter eigenschappen; nieuwsgierig, soms terughoudend, actief, eigenzinnig, alert, slim, leergierig, pittig maar ook gevoelig.

Maar bovenal is onze Tjebbe een ontzettend  lieve en mooie hond, waar we enorm blij mee zijn en elke dag weer enorm van genieten!!